Rijswijk is een van de sterkst groeiende gemeenten van Nederland. Tot 2040 komen er tot 10.000 woningen bij. Dit brengt naast kansen ook uitdagingen met zich mee. De druk op beschikbare ruimte neemt toe. Is Rijswijk straks nog wel een prettige stad om te ondernemen?
“Ja, Rijswijk is en blijft een stad waar het prettig wonen én werken is”, zegt Sandra van de Waart, sinds september wethouder Stadsontwikkeling, Mobiliteit, Grondzaken en Participatie. Ten aanzien van de ontwikkeling van de stad hebben we ambities op het gebied van wonen, maar ook ondernemen, werken, voorzieningen, de openbare ruimte en mobiliteit.” De gemeente waarborgt dat er voldoende ruimte voor bedrijven blijft, ook waar werken en wonen vermengd worden, bijvoorbeeld in de Plaspoelpolder, Bogaard stadscentrum en in RijswijkBuiten. “Het middengebied van de Plaspoelpolder blijft volledig bedrijventerrein. Aan de randen gaan we wonen en werken combineren, bijvoorbeeld door leegstaande panden te transformeren.”
Het gaat drukker worden, daar moeten we ons op voorbereiden
Meer bedrijfsruimte
In Bogaard stadscentrum verdwijnen vierkante meters bedrijfsruimte. “Dat past bij de landelijke trend”, aldus Van de Waart. “Er is steeds minder vraag naar winkelruimte. Maar op andere plekken in de stad komt er ruimte bij. We zien een stijgende vraag naar bedrijfsmatig vastgoed, onder meer voor het mkb en start-ups. Daarom komt in RijswijkBuiten, naast woningen, een geheel nieuw bedrijventerrein met uitsluitend nieuwe panden, modern en duurzaam. Er is al ruim vier hectare aan bedrijfsruimte uitgegeven en daar komt nog eens drieënhalve hectare bij.”
Spannende fase
“Natuurlijk zitten we in een spannende fase”, erkent Van de Waart. “Vroeger had je woonwijken en bedrijventerreinen, die gaan we nu combineren. Ondernemers vragen zich af of ze straks nog wel bereikbaar zijn of kunnen parkeren, maar ook of zij bewoners geen overlast gaan bezorgen. En ja, het gaat drukker worden, daar moeten we ons op voorbereiden. Daarom hebben we een mobiliteitsplan en stimuleren we alternatief vervoer als openbaar vervoer, deelvervoer en fietsen. Er komt geen zware industrie in de buurt van woningen en ook andersom houden we uiteraard voldoende rekening met de milieuruimte die ondernemers nodig hebben. We werken aan groenvoorzieningen, zorgen ervoor dat de omgeving schoon is en dat er aantrekkelijke horecagelegenheden zijn. We willen hierin graag samenwerken met ondernemers en bewoners en doen een oproep aan de hele stad om mee te denken, bijvoorbeeld over alternatieve vormen van vervoer. Ondernemers kunnen altijd contact met ons opnemen over initiatieven in de openbare ruimte. We horen graag wat hun ideeën en wensenzijn.”
Dit artikel is verschenen in de wintereditie van Rijswijk.business #13.
Tekst: Heleen Platschorre | Foto: Sam Rentmeester