Een slaapkamer of boekenkast kopen is leuk. Het meubel in 15 delen thuisbezorgd krijgen en het zelf in elkaar klussen? Minder leuk. Maar er is goed nieuws: de monteurs van familiebedrijf Montrieurs voelen zich als een vis in het water tussen al die dozen, schroefjes en boutjes. Het Rijswijkse bedrijf timmert aan de weg en gaat binnenkort verhuizen naar een nieuwe locatie in de Harnaschpolder, vertelt directeur Michel van der Ree.
Groei is geen doel op zich
Van der Ree: “Het is snel gegaan met het bedrijf. Inmiddels zijn er vier vestigingen: in Rijswijk, Sneek, Venlo en Mechelen. Van daaruit verzorgen we montage, bezorging en logistieke dienstverlening voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers. We hebben 135 medewerkers in dienst en het pand waarin we nu zitten, in de Plaspoelpolder, is al ons derde pand in deze regio.” Montrieurs gaat straks verhuizen naar de Harnaschpolder en groeit dan van 8.000 naar 12.000 vierkante meter. Door ook de hoogte van dat pand slim te gebruiken, kunnen ze tussen de 35 en 40 procent meer producten opslaan. Ook gaan ze van twee naar vier vrachtwagendocks en van zes naar twaalf bestelwagendocks.
“Het gaat dus goed met het bedrijf, maar die groei is geen doel op zich”, licht Van der Ree toe. “Het draait om de dienstverlening. Met vestigingen verspreid over het land bedienen we klanten in alle regio’s én houden we de woon-werkafstand voor onze medewerkers beperkt.”
Wij hebben de mensen en tools in huis om monteurs te laten doorgroeien
Vinden en behouden van monteurs
Die instelling is doorslaggevend in een nichemarkt waar consumenten vertrouwen van het grootste belang is. Van der Ree: “Alles wat we doen, heeft maar één doel: zorgen voor de klant, zodat die blij is met zijn aankoop én met onze monteurs. Het vinden en behouden van goede monteurs is voor ons cruciaal. Zij komen bij de mensen thuis, tot in de slaapkamer aan toe. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen technisch vakwerk leveren, maar je ook inleven in de klant, omgaan met feedback en goed communiceren. Ook met je collega, want daarmee sjouw je immers de producten de trap op. En vergeet niet: als er problemen zijn, moet je die helpen oplossen. Aan al die zaken besteden wij in de opleiding van nieuwe mensen heel veel aandacht. We hebben zelfs een communicatiecoach en een fysiotherapeut in huis. Ook hebben we een fitnessruimte. En als het goed is heb je de bakjes fruit en ongebrande nootjes zien staan. Ook dat hoort erbij om elke dag weer zo scherp mogelijk te kunnen zijn.”
Learning on the job
De hr-afdeling van Montrieurs werft niet exclusief praktisch geschoolde techneuten. Dankzij een geolied team van ervaren monteurs kan bijna iedereen, van jong tot senior, bij Montrieurs het vak leren. “Iedereen die een beetje technisch is aangelegd”, nuanceert Van der Ree. “We hebben de mensen en tools in huis om nieuwe collega’s te laten groeien van hulpmonteur naar junior monteur naar ervaren monteur en coach.
Van der Ree geniet ervan als een hulpmonteur de overstap maakt naar junior monteur. “Dan krijg je opeens de verantwoordelijkheid voor een project en ben je het aanspreekpunt voor de klant. En dan moet je dus laten zien wat je waard bent op het gebied van communicatie en techniek. Best spannend. Een foutje maken kan iedereen overkomen, het gaat erom dat je het professioneel oplost. Als je aan het einde van de dag kunt zeggen ‘Kijk, dat heb ík namens Montrieurs gemaakt’, dan ben je trots.”
Familiaire sfeer
Gemotiveerde medewerkers vinden is één, maar de mensen betrokken houden is minstens zo belangrijk. “Wij hebben een vrij platte organisatie”, geeft Van der Ree aan. “Korte lijnen werken volgens ons het beste. Er rijden alleen al vanuit Rijswijk meer dan 30 bedrijfsauto’s rond met onze naam erop. En vanuit Sneek, Venlo en Mechelen nog eens 30 voertuigen. Al die collega’s moeten het gevoel hebben dat ze er echt bij horen. We zijn niet voor niks een familiebedrijf, dat geeft toch een bepaalde sfeer. Als iemand tien jaar bij ons werkt, vieren we dat. Lekker bowlen en een hapje eten, bijvoorbeeld. Daarnaast doen we ook weleens iets actiefs. Zaalvoetballen, gezamenlijk meedoen aan een hardloopwedstrijd of ons uitleven in een survivalpark.”
Het werken binnen een familiebedrijf, met vier broers en een zwager aan één directietafel, gaat meestal prima, vindt Van der Ree. “Natuurlijk denken we soms verschillend over zaken, maar juist doordat we familie zijn, spreken we ons heel direct uit en blijven er geen dingen in de lucht hangen. Hooguit slapen we er een nachtje over. Het belangrijkste is dat we de volgende dag weer aan dat ene doel werken: zorgen dat we al die dozen en onderdelen in fraaie meubelen en bedden veranderen.”
Dit artikel is verschenen in de wintereditie van Rijswijk.Business #13
Tekst: Karl Flieger | Foto: Studio Oostrum