Ondernemerschap als sleutel tot een eerlijker wereld

Armoede in Afrika aanpakken door middel van economische ontwikkeling. Dat is de missie van de Inclusive Trading Group (ITG), opgericht door Jan Wolthers. ITG richt zich op het versterken van boeren en stedelijke ondernemers in Rwanda door middel van twee bedrijven: Spices Rwanda en Equip Rwanda. De aanpak? Lokaal eigenaarschap, gerichte training en een sterke focus op duurzame winstgevendheid.

Met Spices Rwanda helpt ITG boeren op het platteland hun inkomsten te verhogen door het telen van chilipepers, een gewas met hoge marktwaarde. Wolthers legt uit: “We trainen boeren niet alleen in het telen van chili’s, maar helpen hen ook met een compleet farmplan. Wij leveren de kwaliteitszaden voor de pepers en zorgen voor een agronoom die de boer begeleidt en helpt bi jhet optimaliseren van het landgebruik.” De oogsten van de chilipepers worden opgekocht door ITG en verhandeld op internationale markten. De boeren worden direct betaald, wat ze een stabiel en gegarandeerd inkomen geeft. “Onze boeren verdienen met de pepers drie keer meer dan wat ze met traditionele gewassen als maïs of bonen zouden krijgen”, voegt Wolthers toe.

Een boost voor stedelijke ondernemers

In de stedelijke gebieden richt Equip Rwanda zich op het ondersteunen van jonge ondernemers die vaak geen toegang hebben tot traditionele financiering. Via een huur-koopconstructie kunnen zij essentiële apparatuur huren die nodig is voor het starten van hun onderneming en die na twee jaar volledig in eigendom krijgen. “We investeren in ondernemers in zeer uiteenlopende sectoren, van naaiateliers tot transportbedrijven”, zegt Wolthers. De aanpak is streng maar effectief: elke deelnemende ondernemer doorloopt een assessment en moet een degelijk businessplan kunnen overleggen.

De impact in cijfers

Met Spices Rwanda werkt ITG inmiddels samen met 2000 boeren en de resultaten zijn tastbaar: boeren verdienen een leefbaar inkomen, wat hen uit de armoede haalt en ze de mogelijkheid geeft om hun gezin te onderhouden, hun kinderen naar school te sturen en te investeren in hun eigen toekomst. Met Equip Rwanda zijn al 500 stedelijke ondernemers geholpen die anders geen toegang zouden hebben gehad tot essentiële middelen zoals gereedschap, machines of financiering. Door deze steun hebben zij hun bedrijven kunnen opbouwen en werkgelegenheid kunnen creëren voor anderen in hun gemeenschap. De impact reikt dus verder dan alleen de ondernemer; hele gemeenschappen profiteren van de economische vooruitgang die ITG stimuleert.

Ondernemers maken het verschil

Wolthers, die zelf tien jaar bij verschillende Afrikaanse NGO’s werkte voordat hij ITG oprichtte, ziet de toekomst positief in: “De pioniersfase ligt inmiddels achter ons. Met Equip groeien we met 250 contracten per jaar en met Spices zien we de oogst elk jaar verdubbelen.” Dit alles had niet gekund zonder financiële hulp van Nederlandse ondernemers. “Voor Equip geldt dat zes Nederlandse ondernemers dankzij hun financieringen inmiddels zo’n 1000 banen hebben gecreëerd. Als ondernemers hebben we de mogelijkheid om de wereld een stukje eerlijker te maken, maar we realiseren ons dat vaak niet.”

Wij ondernemers realiseren ons vaak niet dat we de wereld eerlijker kunnen maken

Lokaal eigenaarschap

Een nieuw project waarin nu geïnvesteerd wordt, is het optimaliseren van de bedrijfsprocessen door betere IT. “Dat gaat ons ook helpen om verder op te schalen”, legt Wolthers uit. “We willen blijven groeien, zodat de ontwikkeling zich als een olievlek uitbreidt naar omliggende gebieden. Als alles in Rwanda staat als een huis, gaan we kijken naar andere landen.” Lokaal eigenaarschap blijft het uitgangspunt. “Als ik iets heb geleerd van mijn werk met lokale ondernemers, dan is het wel: ken je eigen beperkingen. De lokale mensen weten de juiste wegen te bewandelen, zij kunnen dingen veel makkelijker regelen dan ik als westerling. Geef ze vertrouwen en laat ze het zelf doen.”

De bijdrage van CBBS

Ton van den Berge kent Wolthers al ruim 30 jaar en gaat komend jubileumjaar met CBBS een bijdrage leveren aan ITG. “We willen een bedrag van 130.000 euro bij elkaar brengen om landbouwgrond te ontwikkelen waarmee zo’n 500 boeren aan de slag kunnen. We zullen de ontwikkelingen binnen ITG nauwlettend volgen en dit via een nieuwsbrief aan onze klanten en relaties communiceren. We hopen dat we mensen in ons netwerk kunnen inspireren om bij te dragen. En voor wie met eigen ogen wil zien wat ITG neerzet, kan zich aansluiten bij de reis naar Rwanda die we in het jubileumjaar gaan organiseren.”

Dit artikel is verschenen in de wintereditie van Rijswijk.business #13

Tekst: Leonie Kapiteyn | Foto: Studio Oostrum