Kleine ingrepen met een groot effect

Nieuwe grond voor bedrijfsruimten is schaars in Nederland. In Rijswijk en Den Haag ligt de focus daarom op het herontwikkelen en revitaliseren van bestaande bedrijfsterreinen via IPP Haaglanden. Directeuren Jan Brugman en Peter van Bosse over hun aanpak: “Het is het mooiste en meest nuttige werk dat je kunt doen.”

“We staan hier midden in ons werkgebied. Zoals je ziet, is er nog wat werk aan de winkel”, lachen Jan Brugman en Peter van Bosse. De twee directeuren van IPP Haaglanden kijken uit over een modderige, kale vlakte in het hart van bedrijventerrein Plaspoelpolder Middengebied. Binnenkort gaan hier, op de hoek van de Treubstraat en de Frijdastraat, de heipalen de grond in voor de bouw van een vier bouwlagen hoog bedrijfsverzamelgebouw met werkplaatsen voor de maakindustrie en andere werkunits. FLEX, zoals het nieuwe gebouw gaat heten, verrijst pal naast het House of Future, waar Brugman en Van Bosse met IPP Haaglanden kantoor houden. Dat het terrein in bouwrijpe staat verkeert en het nieuwe complex op het punt van verrijzen staat, is mede te danken aan het voorbereidende werk van Brugman en Van Bosse en hun medewerkers.

Wij sturen proactief aan op betere benutting van de werklocaties

Kleine ingrepen

“Wat wij hier doen, is volgens mij het mooiste en meest nuttige werk wat je kunt verrichten”, zegt Van Bosse, die namens de gemeente Den Haag deel uitmaakt van de tweekoppige directie. Zijn collega Brugman, die de gemeente Rijswijk vertegenwoordigt, vult aan dat er nog veel werk te verrichten is. Hij wijst op het terrein naast de deur. “Hier stond eerst een oud pand, maar uit onderzoek bleek dat de draagstructuur niet geschikt was voor nieuwe ontwikkeling. Toen hebben we het laten slopen.” Niet alle acties die IPP Haaglanden verricht, zijn overigens even ingrijpend. “Juist door kleine dingen te doen, bereiken we grote effecten voor de leefbaarheid en daarmee voor het vestigingsklimaat”, aldus Van Bosse. “Ondernemers en vastgoedeigenaren vragen ons ook om daarbij te helpen. We doen het samen. We kunnen panden verwerven, maar bijvoorbeeld ook als initiërend investeerder bijdragen aan het realiseren van een nieuwe openbare ruimte met meer groen.” Verduurzaming is ook een belangrijkthema, vertelt Brugman. “We kochten bijvoorbeeld een oud bedrijfspand op waar zonnepanelen op moesten komen. Een van de ondernemers die daar wilde blijven, kon die voorfinanciering niet rondkrijgen en vroeg ons: kunnen jullie dat niet op je nemen en het verrekenen in de huurprijs? Dat doen we dan. Daarnaast werken we aan nieuwe, groene parkeervakken en betere beveiliging. Stuk voor stuk ingrepen die een positief effect hebben op de leefomgeving.”

Schaars goed

IPP Haaglanden is een samenwerkingsverband dat in 1953 door de gemeenten Den Haag en Rijswijk is opgezet om bedrijventerreinen in de regio nieuw leven in te blazen. Dat is belangrijker dan ooit, volgens de heren: ruimte om nieuwe bedrijfsterrein aan te leggen is bijzonder schaars geworden. IPP Haaglanden richt zich daarom vooral op de herstructureringen revitalisering van de bedrijventerreinen binnen haar werkgebied, waar bijna een derde van de Zuid-Hollandse beroepsbevolking haar werk vindt. Op dit moment ligt de focus op de Rijswijkse Plaspoelpolder en bedrijventerrein Westvlietweg in Den Haag. Van Bosse: “Als gesprekspartner voor besturen van bedrijfsterreinen in Rijswijk en Den Haag zijn wij betrokken bij het ontwikkelen van een toekomstperspectief. Samen streven we naar een gebiedsgerichte aanpak voor het verduurzamen, verdichten en beter benutten van de bedrijventerreinen, waarbij we ons richten op het mkb.”

Als we zien dat panden leeg of verouderd zijn, stappen we erop af

Actief erop af

Behalve bijdragen aan visieontwikkeling is de aanpak heel concreet en direct. Van Bosse haalt zijn smartphone uit zijn broekzak en scrolt door wat foto’s die hij in een oud bedrijfspand nam dat onlangs is verworven door IPP Haaglanden. “Dit kun je zomaar tegenkomen in oude bedrijfspanden, waar al een tijd lang zogenaamd niets gebeurt.” Hij laat een verwaarloosd pand zien met ruimtes bezaaid met rommel, variërend van bouwafval tot matrassen en lege voedselverpakkingen. “Dat halen wij er allemaal uit. Je kunt je voorstellen dat hier van alles heeft plaatsgevonden wat wettelijk verboden is.” Brugman: “Wij ondernemen meteen actie als we zien dat panden leeg staan, verouderd zijn en daardoor niet meer geschikt zijn voor het huidige gebruik. Als de markt dat niet oppakt, kunnen wij het verwerven, eventueel in samenwerking met andere partijen. Vervolgens kunnen marktpartijen het verder ontwikkelen. Op deze manier sturen we proactief aan op betere benutting van de werklocaties. We hebben daarbij zelf de regie in handen. De intensiteit van onze aanpak maakt ons uniek ten opzichte van andere regio’s.”

8 miljoen

IPP Haaglanden investeert de komende jaren ruim 8 miljoen euro om bedrijventerreinen in Rijswijk en Den Haag volledig schoon, heel en veilig te maken. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft daar ruim vijf ton aan toegevoegd om te leren van de aanpak van IPP Haaglanden en het vestigingsklimaat een impuls te geven.

Dit artikel is verschenen in de zomereditie van Rijswijk.business #12.

Tekst: Nico Jouwe | Foto: Glenn van Haassen