Ieder mens wil zich gewaardeerd voelen

Zo’n drie jaar geleden opende Monique Schipper een vestiging van Brownies&downieS aan de Voldersgracht in Delft. Het runnen van deze horecazaak, waar mensen met een beperking werken, bevalt haar goed en smaakt naar meer. Inmiddels heeft zij vergevorderde plannen om in het restaurant van een nieuwe woonzorglocatie van Cardia, verstandelijk beperkte jongeren in te zetten om ouderen met dementie te bedienen.

Schipper heeft altijd in de zorg gewerkt, maar door haar aderen stroomt ondernemersbloed. Daardoor was het voor haar, in combinatie met een zoektocht naar zinvolle dagbesteding voor haar zoon Koen, logisch om een Delftse locatie van Brownies&downieS te starten. “Dit is in mijn ogen hoe dagbesteding zou moeten zijn. Met alleen maar knutselen en leuke dingen doen kom je je dag niet zinvol door. Ieder mens heeft talenten en kan zich ontwikkelen. Daarom stellen wij voor elke deelnemer een persoonlijk ontwikkeltraject samen. Want je bent natuurlijk niet zomaar een volwaardige horecamedewerker. Koffiezetten, sociale hygiëne, bestellingen opnemen en bardienst: je ontwikkelt je stapsgewijs en in het tempo dat bij je past. He tis mooi om te zien hoe mensen daardoor steeds meer opbloeien.” Klanten weten de Delftse vestiging van Brownies&downieS, in de voormalige bioscoop Apollo, goed te vinden. Inmiddels werken er, naast de vijf begeleiders, zestienjonge mensen, tussen de 18 en 35 jaar. “Ze hebben een verstandelijke beperking, maar zijn zelfstandig genoeg om onze klanten uitstekend te helpen. Het zijn stuk voor stuk kanjers”, glundert Schipper.

Dagbesteding moet meer zijn dan alleen knutselen en gezelligheid

Moderne woonzorglocatie

De laatste tijd laat zij de lunchroom steeds vaker met een gerust hart over aan haar collega’s. Ze is namelijk veel in Rijswijk te vinden voor overleg met ouderen-zorgorganisatie Cardia over een splinternieuw horecaproject. Manager Marketing & Communicatie Diana Boerefijn licht toe dat de plannen voor het openen van een restaurant in woonzorgcentrum Hof van Kerstanje in een vergevorderd stadium zijn. Het is zo goed als zeker dat de bewoners van het complex, dat nu nog in de steigers staat, straks heerlijk kunnen lunchen en dineren in een restaurant dat samen met verstandelijk beperkte jongeren wordt gerund. Hof van Kerstanje wordt een moderne woonzorglocatie in RijswijkBuiten, met 54 zelfstandige studio’s voor mensen met dementie, vertelt Boerefijn. “Zo’n woonzorglocatie lijkt niet meer op de klassieke verpleeghuizen, maar biedt veel meer ruimte voor maatwerk. Ieder mens is anders, en dat geldt natuurlijk ook voor iemand met dementie. De een vaart wel bijeen strakke dagstructuur, een ander heeft juist vrijheid nodig om het eigen leven vorm te geven. Binnen ons woonzorgconcept kunnen de bewoners straks precies de zorg inkopen die zij nodig hebben.”

Ik geloof dat dit heel goed gaat werken, voor zowel bewoners als deelnemers

Uit de bubbel

Het restaurant kan daar een grote rol inspelen, aldus Boerefijn. “Met een zelfstandige woonruimte kan het verleidelijk zijn om in de eigen bubbel te blijven zitten. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Het is voor het sociale contact juist goed als de bewoners vaak uit hun kamer komen: om gezellige activiteiten te ondernemen of samen te eten of een drankje te drinken. Daarom kiezen we ervoor een sfeervolle ontmoetingsruimte te creëren. Samen eten en ontspannen verbindt.” Ze verwacht dat er voldoende animo zal zijn. “Alleen al RijswijkBuiten telt zo’n 140 seniorenwoningen, die niet allemaal een gezamenlijk restaurant hebben. Maar ook andere buurtbewoners zijn welkom. Iedereen zit immers weleens verlegen om een praatje of heeft geen zin om te koken.”

Dit zijn twee doelgroepen die verschillen, maar ook veel raakvlakken hebben

Mooie dynamiek

Er zullen dagelijks vijf jongeren werkzaam zijn in het restaurant, denkt Schipper. “Natuurlijk kijken we goed wie we hier laten werken. Ouderen met dementie bedienen in een restaurant is iets anders dan toeristen helpen in hartje Delft. Jongeren die het willen en aankunnen, mogen afwisselend werken in Delft en Rijswijk, en het is ook helemaal oké om op één plaats te werken. Ook hier geldt dat maatwerk heel belangrijk is.” “De laatste details moeten nog geregeld worden, maar hoogstwaarschijnlijk starten we eind dit jaar met een pilot”, vertelt Boerefijn. “Het is zo’n uniek project, dat we sommige dingen samen zullen moeten ontdekken. Er komen straks twee doelgroepen samen, die enerzijds erg verschillen, maar aan de andere kant ook veel raakvlakken hebben. In ieder geval zijn het allemaal mensen, die elkaar ook goed kunnen aanvullen. Op andere locaties van Cardia zie ik de mooie dynamiek tussen onze bewoners en mensen meteen beperking van Middin. Ik geloof er dan ook in dat dit heel goed gaat werken, voor zowel bewoners als deelnemers.”

Dit artikel is verschenen in de zomereditie van Rijswijk.business #12.

Tekst: Bianca Mokkenstorm | Foto: Studio Oostrum