De energietransitie op z’n Stompwijks

Ondernemers verduurzamen samen in de werkgroep Stompwijk Energieneutraal 2030. Rick van Boheemen en Patrick Luk zijn lid van deze groep. Ze leren vooral van elkaars initiatieven en die van collega-ondernemers. “Door kennis uit te wisselen en elkaar te betrekken bij de maatregelen die we in onze bedrijven nemen, vergroten we de impact.”

Van Boheemen is samen met zijn ouder seigenaar van Boerderij Akkerlust. Wie het erf aan de Stompwijkseweg oprijdt, ziet direct dat hier meer gerund wordt dan een traditioneel boerenbedrijf. Naast het woonhuis en de koeienstal, waar ruim 200 koeien zijn gehuisvest, bevinden zich zeven appartementen waar je kunt overnachten en genieten van de landelijke omgeving. Even verderop bevindt zich de ambachtelijke ijsmakerij waar het eigen merk De Dames van Akkerlust zijn oorsprong vindt. “We zijn nogal ondernemend”, lacht Van Boheemen. “We kijken altijd goed waar kansen liggen en spelen daar zo goed mogelijk op in. Dat doen we als bedrijf en ook in de uitdagingen die er liggen op het gebied van verduurzamen en de energietransitie.”

Innovatief ondernemerschap

Patrick Luk noemt Akkerlust een mooi voorbeeld van innovatief Stompwijks ondernemerschap. Luk is inkoper bij Luiten Food, al 85 jaar importeur van wild en gevogelte van over de hele wereld. Ook Luiten Food is geworteld in het dorp. “En hoewel we inmiddels voor 50% een partnerschap hebben met het Australische Thomas Food, willen we hier niet weg”, aldus Luk. “Van de ruim 130 medewerkers in ons bedrijf komt ongeveer de helft uit Stompwijk zelf. Maar natuurlijk willen we hier wel graag verder groeien en dat vergt soms behoorlijk wat creativiteit.”

Door de oprukkende verstedelijking wordt de ruimte om te ondernemen letterlijk en figuurlijk verkleind

Minder ruimte

Stompwijk is een mooie, groene oase in de drukke Randstad. Als een van de drie kernen binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg beslaat het dorp ongeveer de helft van het totale buitengebied binnen de gemeente met daarin veel agrarische bedrijven. “Maar al jaren rukt de verstedelijking op, wat de ruimte om te ondernemen letterlijk en figuurlijk verkleint”, aldus Luk. “Tel daar de steeds strenger wordende milieu- en bouwvoorschriften bij op en je hebt een flinke collectieve opgave.”

Eigen initiatief

Ruim dertig ondernemers hebben zich verenigd in Stompwijk Energieneutraal 2030. “We wisselen kennis en ideeën uiten kijken waar we gezamenlijk verschil kunnen maken”, vat Luk het doel van de groep samen. “Het begint met eigen initiatief en ondernemingszin”, vindt Van Boheemen. “Jaren geleden ben ik zelf begonnen met het investeren in zonnepanelen op de daken van ons bedrijf. Ik kreeg subsidie en kon snel uitbreiden, totdat de rem op het stroomnet ging. Je praat vervolgens met collega’s en de buurt. Samen zijn we een postcoderoos gestart, waardoor de opgewekte stroom op ons dak verdeeld kon worden over verschillende bedrijven en adressen. Daarmee delen we de kosten en profiteert iedereen mee van de opbrengst.”

Obstakels

Binnen Luiten Food houdt Luk zich eveneens intensief bezig met duurzaamheid. “We hebben al veel bereikt. Zo gebruiken we de warmte van onze koelmotoren om de kantoorruimtes te verwarmen, elektrificeren we het wagenpark en maken we binnen de hele bedrijfsvoering gebruik van de MVO Prestatieladder. Maar je stuit natuurlijk op obstakels. Ongeveer een derde van ons stroomverbruik wekken we zelf op en ook wij lopen daarin tegen onze grenzen aan. Dus verdiepen we ons momenteel in batterijtechniek om opgewekte elektriciteit te kunnen opslaan. De kennis die we daarbij opdoen delen we in de werkgroep.”

We verdiepen ons in batterijtechniek om opgewekte elektriciteit te kunnen opslaan

Windmolen

Windenergie is een andere optie waar de Stompwijkse ondernemers naar kijken. Luk: “De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een totaalverbod op grote windturbines afgegeven. Dat begrijpen we, omdat zulke molens in het verstedelijkte gebied nadelen hebben. Maar hier hebben we nog ruimte en veel ondernemers zien mogelijkheden om met kleine windmolens grote stappen te zetten. Van Boheemen ziet die ook: “Met een eigen windmolen van zo’n twintig meter hoog kan ik ongeveer 60% van de elektriciteit die ik nodig heb zelf opwekken.”

Ideeën vanuit de ondernemers en de gemeenschap worden met de gemeente Leidschendam-Voorburg besproken vanuit de Adviesraad Stompwijk waarvan Luk voorzitter is. “Zo houden we de lijnen korten blijft het contact met de gemeente ook voor de individuele ondernemer laagdrempelig. Samen zoeken we naar wat er wel kan.” Van Boheemen is net zo positief: “Je bedrijf efficiënt en duurzaam maken is mooi werk, zolang het kostendekkend is en we het zelf richting kunnen geven.

default

Samen actie ondernemen

De werkgroep Stompwijk Energieneutraal 2030 is in 2022 doorbewoners en ondernemers opgericht om gezamenlijk actie te ondernemen en klimaatdoelen te bereiken. Ondernemers die hieraan willen bijdragen kunnen zich aanmelden via Stompwijk Energie Neutraal: stompwijkenergieneutraal@gmail.com.

Dit artikel is verschenen in de najaarseditie van Leischendam-Voorburg.business #1.

Tekst: Marc Boekenstijn | Foto: Sam Rentmeester en Luiten Food