Verborgen podium klaar om te bestormen

Het auditorium van het Neherlaboratorium in Leidschendam onderging een metamorfose. De nieuwe eigenaar van het voormalige PTT-gebouw uit de jaren 50 heeft de ambitie om het auditorium te laten uitgroeien tot de place to be voor iedereen die een verhaal te vertellen heeft. De transformatie ging gepaard met vele ups en downs, maar nu is het verborgen podium klaar om te bestormen.

Eigenaar Mandy Schild leidt ons met gepaste trots rond in het monumentale pand dat zij nieuw leven inblies. Ze kocht het pand in 2021, nadat het ruim achttien jaar leeg had gestaan. “Dit is een gebouw met vele verhalen”, vertelt ze. Gebouwd in 1946 als laboratorium voor de PTT zagen belangrijk innovaties hier het licht. Zo werd hier de ZEBRA (Zeer Eenvoudige Binaire Reken Apparaat) ontwikkeld, een van de eerste Nederlandse computers. Er werd cryptoapparatuur voor beveili­ging van telexberichten bedacht en het 06-­nummer vond hier zijn oorsprong. Het pand werd in 2001 overbodig na reorga­nisaties van PTT­opvolger KPN en werd daarna een tijdje bewoond door krakers.

Duidelijke missie

Het is best een hachelijke onderneming om een verwaarloosd rijksmonument aan te kopen, maar Schild heeft dan ook een duidelijke missie. “Ik wil dit erfgoed opnieuw laten bruisen en er een exclusieve, gastvrije plek van maken, waar iedereen, jong of oud, mét of zonder beperking, zich kan ontwikkelen in de kunst van het professioneel spreken.” Het verbouwingsproces had heel wat voeten in aarde en duurde veel langer dan ze had voorzien. “Met COVID, stijgende materiaalkosten door de oorlog in Oekraïne en het faillis­sement van het bedrijf van mijn man, was het een flinke uitdaging”, verzucht ze. “Ik heb er de afgelopen zes jaar bijna elke dag aan gewerkt en ben ontzettend blij dat het gelukt is.”

Ik wil dit erfgoed opnieuw laten bruisen en een plek creëren waar je leert om impactvoller te spreken

Moderne faciliteiten

Met vereende krachten wist Schild het monumentale auditorium voor kennis­overdracht te behouden en voegde ze audiovisuele faciliteiten toe die passen bij deze tijd. Het resultaat is een sfeervolle en rolstoeltoegankelijke zaal waarin de karakteristieke elementen uit de jaren 50 bewaard zijn gebleven. Ze wijst op het hoge plafond en de originele houten panelen aan de wand, die bijdragen aan een perfecte akoestiek. De relatief steile tribune heeft 100 zit­plaatsen en vanaf het grote podium kun­nen de sprekers echt verbinding maken met het publiek. Dat kan in het begin best eng zijn, weet Schild. “Je kijkt je publiek di­rect aan, maar dat maakt het tegelijkertijd heel geschikt voor trainingen en intieme events waar je wilt dat de boodschap goed overkomt.” Onder het podium bevindt zich de Board­room. Deze ruimte is geschikt voor ver­gaderingen of brainstormsessies. Al met al is het auditorium heel geschikt voor trainingen, hoorcolleges, masterclasses of productlanceringen. Kortom voor iedereen die een verhaal heeft te vertellen.

Verhalen om te onthouden

Het is niet toevallig dat Schild deze unieke locatie omarmde, want verhalen vertellen is bij uitstek haar vakgebied. Met haar bedrijven Present Savvy en Speakers Club helpt zij bedrijven en individuen om hun boodschap helder over het voetlicht te brengen. “Vanuit Present Savvy helpen wij bedrijven bij het vormgeven van hun ver­haal via Prezi en Powerpointpresentaties, pitches, video, animatie of het organiseren van events. Vanuit onze Speakers Club organiseren we mastersclasses en een-­op-een coaching om presenta­tievaardigheden naar een next level te brengen. Zo bieden we ondersteuning bij alle aspecten die belangrijk zijn bij het overbrengen van een memorabele bood­schap: zowel content, design als delivery. En met dit auditorium voegen we daar een podium aan toe waar je dit verhaal kunt presenteren.

Je kunt alle kennis die we aanreiken meteen oefenen op een echt podium

Sprekend Nederland beter maken

Spreken met impact wordt steeds be­langrijker, vervolgt Schild. “Het is cruciaal dat we onszelf, onze producten en ideeën beter leren presenteren. In Nederland lopen we achter op veel westerse landen, de VS en Azië. Je ziet hier vaak dat 90% van de voorbereidingstijd wordt gestopt in de inhoud en saaie slides. Maar alleen daarmee maak je geen impact. Een presentatie is geen spiekbriefje voor de spreker, je maakt hem om je publiek te overtuigen.” Daarnaast spelen stemgebruik, intonatie, houding en kleding een belangrijke rol, vertelt ze. “Wij leren mensen hoe je een presentatie echt tot een beleving maakt waardoor hij memorabel wordt. Dat kan door je onder te dompelen in de materie en het geleerde ook meteen in praktijk te brengen op een podium waar al decen­nialang baanbrekende presentaties zijn gehouden. Hoe mooi is dat?”

Nonnen van Vught

Het Neherlab Auditorium heeft de ambitie om uit te groeien tot wat taleninstituut de Nonnen van Vught (Language Institute Regina Coeli, red.) is voor het taalonderwijs. De plek waar je moet zijn als je spreek- en presentatievaardigheden wil perfectioneren.

Dit artikel is verschenen in de najaarseditie van Leischendam-Voorburg.business #1.

Tekst: Peter Otte | Foto: Ronald Speijer en Speakers Club