Grote broer en kleine zus: zo beschrijven de directeuren van de Rijswijkse Schouwburg en Theater Ludens in Voorburg hun onderlinge band. Renée van Ingen en Rogier Helwig zien grote kansen voor de maatschappelijke impact die de theaters kunnen maken door nauwer met elkaar samen te werken.
Helwig en Van Ingen ervaren allebei de kracht van het theater. Eerstgenoemde ontfermt zich met Theater Ludens over Voorburg, waar kleinere voorstellingen en try-outs geprogrammeerd staan. De Rijswijkse Schouwburg zet juist de grotere producties op de planken, zoals concerten en shows van bekende cabaretiers. “Wie hier in de buurt woont, heeft een gevarieerd aanbod tot zijn beschikking”, benadrukt Van Ingen. “We stemmen onze programmering op elkaar af, zodat we aanvullend zijn aan elkaar. We zijn geenconcurrenten, maar collega’s.”
Maatschappelijke impact
Beide theaters willen betekenis hebben voor de samenleving en onderhouden nauw contact met zorg- en welzijnsinstellingen. “Wij zijn bijvoorbeeld onderdeel van een programma rondom eenzaamheidsbestrijding”, vertelt Helwig. “Cultuur is een perfect middel om mensen bij elkaar te brengen.” Ook het Rijswijkse theater is een plek waar iedereen terecht kan. “Van het koor tot het lokale jeugdtheater ,iedereen is hier welkom”, aldus Van Ingen.
Cultuur is een perfect middel om mensen bij elkaar te brengen
Smaakt naar meer
Sinds anderhalf jaar werken beide theaters samen aan het concept Theater Cinema, waarbij tegen een laag tarief films worden vertoond. De Rijswijkse Schouwburg programmeert de populairdere titels, bij Ludens vind je het filmhuissegment. De Bibliotheek aan de Vliet verzorgt extra programmering, zoals lezingen. “Die samenwerking smaakt naar meer”, vertelt Helwig: “We kijken hoe we in de toekomst nog meer voor elkaar kunnen betekenen. Zitten er bijvoorbeeld gaten in onze gezamenlijke programmering die we kunnen opvullen?” Nu de overheid de hand steeds meer op de knip houdt, moeten we creatief zijn en andere manieren verzinnen om aanbod te vergroten, vindt Van Ingen. “Je kunt het als theater simpelweg niet meer in je eentje doen: we zoeken meer dan ooit naar verbinding met de wereld om ons heen.”
Cultuur als arbeidsvoorwaarde
Beide theaterdirecteuren zijn het er roerend over eens: cultuur zou een secundaire arbeidsvoorwaarde moeten zijn. “Veel organisaties geven hun werknemers een abonnement op de sportschool”, weet Helwig. “Maar een kaartje voor de schouwburg is minstens zo effectief. Het is wetenschappelijk bewezen: cultuur is goed voor je welzijn. Je leert er een ander beter door begrijpen en je wordt er creatiever en scherper van.”
Dit artikel is verschenen in de wintereditie van Rijswijk.business #13.
Tekst: Anne Louïse van den Dool | Foto: Glenn van Haasen