Samen gaat sneller

Op de voormalige Shell-locatie At the Park brengt experience center Energy Cave bedrijven, onderwijs, overheden en wetenschap bij elkaar om de warmtetransitie te versnellen. Naast een fysieke locatie voor bijeenkomsten, excursies en onderwijsprojecten is de Energy Cave vooral een community waar partners elkaar vinden en inspireren.

Kathy Hogeboom is sinds januari van dit jaar programmadirecteur bij de Energy Cave. “We richten ons op het gebruik van de ondergrond voor onder meer aardwarmte, warmteopslag en warmtenetten om Nederland duurzaam te verwarmen. Die warmtetransitie wordt steeds zichtbaarder. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van WarmtelinQ, waarbij restwarmte uit het Rotterdamse havengebied gebruikt gaat worden om huizen en kantoren mee te verwarmen.” Toch leven er veel vragen, onder meer bij bewoners. “In de Energy Cave, die zich letterlijk onder de grond bevindt, maken we de warmtetransitie en het gebruik van de ondergrond voor diverse doelgroepen inzichtelijk en begrijpelijk. Zo kunnen bewoners hier zien hoe een warmtewisselaar werkt.” De Energy Cave wil haar expositie verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een virtual reality-beleving waarbij studenten virtueel de grond ingaan en ontdekken hoe de ondergrond eruitziet.

Podium voor bedrijven

Ook biedt de Energy Cave een podium aan bedrijven met innovatieve ideeën. “Er is zoveel in ontwikkeling”, licht Hogeboom toe. “Start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven weten vaak niet van elkaar waarmee ze bezig zijn. De Energy Cave brengt hen met elkaar in contact en organiseert netwerkbijeenkomsten om kennis en ervaringen uitte wisselen. Je kunt bijeenkomsten op een willekeurige locatie organiseren, maar hier zit je midden in de materie. Deze locatie ademt warmtetransitie. We weten allemaal dat we af moeten van fossiele brandstoffen, maar de vraag hoe levert nog wel de nodige vragen en discussies op. De Energy Cave is onafhankelijk, dat maakt dat er alle ruimte is voor discussie, voor kritische vragen en voor het benoemen van voor- en nadelen van bepaalde oplossingsrichtingen.”

We maken de warmtetransitie inzichtelijk en begrijpelijk

Matchmaking Event

In 2023 organiseerde de Energy Cave een eerste Matchmaking Event voor start-ups, innovatieve bedrijven en investeerders. Een van de bedrijven die zich daar presenteerde, was Canopus Drilling Solutions, dat een methode heeft ontwikkeld om gerichter te boren in de ondergrond. “Na de ontwerpfase en testfase op kleine schaal zocht het bedrijf naar mogelijkheden om hun methode op werkelijke schaal te testen”, vertelt Hogeboom. Het open innovatiecentrum RCSG biedt mogelijkheden daarvoor. “Nadat Canopus Drilling Solutions daar op werkelijke schaal kon testen, kon het de volgende stap zetten: het testen in het veld. Op het Matchmaking Event presenteerden zij hun product en de ontwikkeling daarnaartoe aan de aanwezigen, waaronder mede start-ups en potentiële investeerders. Stuk voor stuk belangrijke stappen om hun product op de markt te kunnen brengen.” Dit najaar organiseert de Energy Cave opnieuw een Matchmaking Event.

Onderwijs betrekken

De warmetransitie vraagt om goed opgeleide vakmensen. Daarom werkt de Energy Cave ook samen met onderwijsinstellingen. Voor leerlingen en studenten zijn er masterclasses, praktijk- en onderzoeksgerichte onderwijsprojecten en rondleidingen. “Met de TU Delft, Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan ontwikkelen we een learning community, waarbij leerlingen aan de slag gaan met opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Dus loop je als bedrijf tegen een vraagstuk aan waarvoor je een creatieve of innovatieve oplossing zoekt, laat het ons weten.”

Zuid-Holland kent relatief veel warmteprojecten. De kennis die we hier opdoen, willen we landelijk delen

Landelijke impact

De Energy Cave is opgezet als een platform voor lokale en regionale samenwerking, maar de ambities reiken verder. “De ondergrond in Zuid-Holland is vanwege de specifieke samenstelling geschikt voor aardwarmte. De kassenbouw maakt daar al gebruik van, waardoor er redelijk veel kennis en ervaring is in de directe nabijheid. De kennis die we hier opdoen, willen we graag breed delen. Liefst op nationaal niveau, bijvoorbeeld in samenwerking met het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, dat regio’s ondersteunt bij de warmtetransitie. Voor veel ambtenaren is de transitie waar we voor staan nieuw. Waarom zou je overal het wiel moeten uitvinden? Onze ambitie is dat kennis die in Zuid-Holland wordt opgedaan, zowel regionaal als ook landelijk wordt gedeeld en benut.

Samenwerkingspartners

De Energy Cave werkt nauw samen met TNO en het Rijswijk Centre for Sustainable Geo Energy (RCSG). Andere belangrijke samenwerkingspartners zijn bedrijven zoals Eneco, WarmtelinQ (Gasunie), HVC en Geothemie Nederland, onderwijspartners als ROC Mondriaan, Darel Education en de TU Delft en overheidspartners, zoals de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag.

Dit artikel is verschenen in de zomereditie van Rijswijk.business #12.

Tekst: Heleen Platschorre | Foto: Sam Rentmeester en Energy Cave