Wie economisch succesvol wil zijn, moet in beweging blijven. Elke ondernemer zal deze stelling beamen. Om relevant te blijven in een veranderende wereld is samenwerking bovendien een must. De uitdagingen in onze economie en maatschappij zijn simpelweg te complex om in je eentje op te lossen.
Aan het woord is Harry Wientjens, regiodirecteur Private Banking Regio Zuidwest en directeur Regio Den Haag. Hij pleit voor een brede blik op economisch succes, zowel voor bedrijven als overheden. “Je moet bedrijvigheid in een regio bekijken in samenhang met andere zaken die mensen belangrijk vinden.” De Rabobank hanteert daarom het begrip ‘brede welvaart’ als maatstaf bij het beoordelen van economische groei. Daar wordt naar elf dimensies gekeken die bijdragen aan de kwaliteit van leven in een regio. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, leefomgeving, baanzekerheid, sociale cohesie, persoonlijke ontwikkeling en veiligheid.
Voor 90 procent van de problemen is elders al een oplossing bedacht
Toekomstbestendig
Dit brede perspectief is belangrijk om een toekomstbestendige lokale economie te borgen, weet Wientjens. “Hier in Leidschendam-Voorburg zijn relatief veel mkb-bedrijven, zoals retail en horeca, onder meer in het historische centrum van Voorburg. Dat is waardevol en iets om te koesteren. Maar kijk als gemeente niet alleen naar de hoeveelheid banen en omzet die het Huygenskwartier genereert. Zorg ervoor dat je ook jonge generaties aan je gemeente weet te binden. Dat er voldoende scholen zijn, dat er een aantrekkelijk aanbod is voor jongeren. En kijk hoe je daarbij samen kunt optrekken met andere partijen in de regio. Anders ben je straks alleen nog maar een historisch centrum.” Het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt waar Wientjens aan deelneemt, speelt hierbij – door overheid, onderwijs en bedrijfsleven aan elkaar te verbinden – ook een belangrijke rol.
Je kunt het niet alleen
Bovendien geldt dat je de meeste vraagstukken niet in je eentje kunt oplossen, vervolgt Wientjens. “De uitdagingen van deze tijd zijn allemaal multiproblematieken. Daarom moet je over de grenzen van je eigen organisatie, gemeente of regio heen stappen. Kijk om je heen en leer van anderen. Voor heel veel problemen is al een oplossing bedacht.” Hij geeft als voorbeeld mensen die langdurig zonder werk zitten, wat ook in Leidschendam-Voorburg een realiteit is.
“In Den Haag Zuid-West is een out of the box-aanpak ontwikkeld, die je zou kunnen kopiëren. In plaats van de gebruikelijke sollicitatieprocedure, waarbij mensen een brief en cv moeten opstellen, nodigden woningbouwcorporaties en aannemers werkzoekenden uit om hun vaardigheden te laten zien in de praktijk. Ze zeiden: ‘Pak een kwast en laat maar zien wat je kunt’. Dat is een stuk laagdrempeliger. De mensen die talent bleken te hebben voor het schilderwerk, konden daarna bij ROC Mondriaan een verkorte opleiding volgen van zes weken mét een baangarantie bij de aannemer. Zo zijn 60 mensen uit de bijstand aan een baan geholpen.”
Waar ligt je kracht
Zo’n aanpak zou je zo in andere gemeenten kunnen overnemen. Laat het not invented here-syndroom varen, want voor 90 procent van de problemen is al een oplossing bedacht. Die hoef je alleen nog maar een beetje aan te passen aan de lokale omstandigheden. Zo krijg je de beweging en versnelling die nodig is, weet Wientjens. Daarbij is het cruciaal om te weten wat je eigen kracht is. Waar sta je als gemeente, als organisatie of als bedrijf? Waar ben je écht heel goed in en hoe kun je dit verder uitbouwen? Wat of wie heb je daarbij nodig? Welke kansen en bedreigingen zijn er? Wie kan je verder helpen? “Ik zie het als onze taak als Rabobank om daarbij te helpen. Met analyse, inzicht, advies, contacten in ons netwerk of financiering.”
Als ondernemer kun je er niet meer omheen om te investeren in duurzaamheid
Investeren in duurzaamheid
In beweging blijven en inspelen op de veranderende eisen spelen zeker als het gaat om duurzaamheid, vult accountmanager MKB Esther Remmerswaal aan. Als ondernemer kun je daar niet meer omheen. Klanten verwachten het van je of regelgeving dwingt het af. “Wij zien dat mkb-ondernemers in Leidschendam-Voorburg daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken” vervolgt ze. “Daarom bieden wij in samenwerking met de gemeente gratis energiescans aan, waarbij ondernemers advieskrijgen hoe ze kunnen verduurzamen en besparen op hun energieverbruik. Wij maken ze vervolgens wegwijs in subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden van de investeringen die nodig zijn voor bijvoorbeeld het isoleren van je bedrijfspand, het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of aanschaffen van elektrische auto’s of vrachtwagens.
MKB Duurzaamheidsbijdrage
Voor klanten van Rabobank bestaat de MKB Duurzaamheidsbijdrage. Hierbij wordt 12,5% van de investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen teruggegeven in de vorm van een subsidie tot een maximum van 10.000 euro. Denk aan investeringen in een elektrische bus of andere productiemiddelen.
Dit artikel is verschenen in de najaarseditie van Leischendam-Voorburg.business #1.
Tekst: Ans Meiborg | Foto: Ronald Speijer