Hoe zet je videocontent in?

Al van kleins af aan ben ik bezig met het maken van videocontent. Met een camera in de hand heb ik al aardig wat SD-kaartjes versleten. Vakantievideo’s, vlogs, sfeerverslagen in het theater of interviews met artiesten; het intrigeert me om te zien wat wél en niet werkt op social media. Als 3e jaars communicatiestudent heb ik me tijdens mijn stage bij Dot verdiept in de inzet van videocontent voor bedrijven op social media. Hoe doe je dat op een slimme manier?

Juist in deze tijd wil je als bedrijf online zichtbaar zijn en blijven. Aan de andere kant wil je voorkomen dat mensen het te veel vinden en afhaken. Voor een schoolopdracht heb ik bij Dot• onderzoek gedaan naar de LinkedIn-Engagement in combinatie met het fenomeen informatie overkill. Daaruit blijkt dat het merendeel van de ondervraagden een overkill op social media ervaart en daardoor minder content leest en bekijkt. Maar hoe doe je dat dan als bedrijf? Mensen ervaren een overkill, maar jij wilt wel online gezien worden. Een van de oplossingen is: creatief zijn in content; wissel foto’s, artikelen en videocontent af. In deze blog zoom ik in op dat laatste: het inzetten van videocontent op social media.

Waarom videocontent

Met een video is de connectie tussen je bedrijf en je volgers een stuk persoonlijker. Het is een middel om emoties te tonen. Door beeld en geluid samen te voegen kan de kijker de emotie ook daadwerkelijk voelen. Het is uiterst geschikt om volgers mee te nemen in jullie bedrijfswereld. Wie zijn jullie, wat doen jullie, waar staan jullie voor, hoe ziet jullie werkplek eruit etc. Een video is bij uitstek het middel om leuke maar ook informatieve verhalen te vertellen. Daarnaast is het visuele content, die sneller de aandacht zal trekken dan een statisch geschreven bericht.

Het bedenken van je video

Er zit een verschil tussen spontane video’s, die je bijvoorbeeld op het moment zelf filmt en vervolgens ook online deelt en video’s die van tevoren uitdenkt en uitwerkt volgens een script. In beide gevallen moet de inhoud van de video goed passen bij je doelgroep en doelen. De volgende punten zijn goed om vooraf voor jezelf te bedenken:

  • Wie is de doelgroep – Voor welke doelgroep maak ik de video en op welk platform komt het te staan?
  • Bedenk de 4W’s – Waarom maak ik het en wat wil ik precies vertellen, wie zijn er in de video te zien, waar wordt het opgenomen?
  • Hoe ziet de video eruit? – Wat gaan we laten zien en vertellen en hoe zorgen we ervoor dat dit de kijker aanspreekt?

Misvatting

Veel mensen schrikken als ik begin over het maken van video’s. Een grote misvatting is dat je moet filmen met een professionele camera. Dit hoeft echt niet altijd en is afhankelijk van het doel en de doelgroep die je wil bereiken. Filmen met je telefoon kan prima. Zo maak je het maken van filmpjes een stuk laagdrempeliger en kun je op ieder moment van de dag je camera erbij pakken. Koudwatervrees? Gewoon doen, uitproberen en je zult zien dat het je steeds beter af gaat.

Een paar film tips: Tijdens het filmen

  1. Horizontaal filmen – Het is een inkoppertje, maar film altijd horizontaal. Zo is je video beeldvullend en veel fijner om naar te kijken;
  2. Kijk in de camera – Als je contact wilt maken met de kijker zorg er dan voor dat je in de camera kijkt, laat ook zien dat je enthousiast bent over hetgeen wat je vertelt, want het is heel leuk om naar een vrolijk gezicht te kijken;
  3. Afwisselde beelden – Als je een video filmt die je later gaat monteren, wissel dan af in shots. Je kunt jezelf filmen (in selfie-stand), je laten filmen of sfeerbeelden maken van de omgeving. Verschillende soorten beelden in je video, maakt het aantrekkelijker voor je doelgroep om langer te blijven kijken. Minder kans dat ze afhaken middenin je video;
  4. Pas op achtergrondgeluid!– Onnodig achtergrond geluid wil je liever niet hebben, bekijk van tevoren of bijvoorbeeld de radio nog aan staat en zet die uit voordat je gaat filmen.

Montage

  1. Montage apps – Als je met je telefoon filmt kun je een aantal apps gebruiken om video’s eenvoudig achter elkaar te zetten, zoals iMovie (iPhone) of Magisto (Android). Als je het nog een stapje professioneler wilt aanpakken, dan raad ik aan om op een computer te monteren;
  2. Kort en bondig – Maak je video niet te langdradig. Probeer het bij maximaal 2 minuten te houden;
  3. Een teaser – Gebruik ongeveer 3 tot 5 seconden aan het begin van je video om te laten zien wat mensen kunnen verwachten van je video. Zo prikkel je de interesse van de doelgroep. De eerste 3 seconden van een video bepalen namelijk of iemand doorgaat met kijken;
  4. Ondertitel je video – Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een video op social media zonder geluid kijken. Soms is geluid niet handig of je hebt geen oortjes bij je. Je video ondertitelen is dus belangrijk als je wil dat veel mensen de video ook daadwerkelijk kijken.

Delen op social media

  1. Tekst – Schrijf een kort, pakkend berichtje bij de video waarin je vertelt wat de kijker kan verwachten;
  2. Thumbnail – Een aansprekend afbeelding die je ziet voordat de video start, ook wel een thumbnail genoemd is essentieel! Het bepaalt namelijk of mensen jouw video wel of niet aanklikken. Op Instagram komt deze functie automatisch voorbij voordat je de video plaatst. Voor LinkedIn en Facebook moet je de video via je laptop uploaden om ook gebruik te maken van deze functie.
  3. Mensen taggen – Voor meer bereik en interactie is het goed om iedereen te taggen die een belangrijke rol in de video speelt.

Wil je weten hoe je videocontent het beste kunt inzetten voor jouw bedrijf? Heb je hulp nodig bij je strategiebepaling? Neem dan contact met ons op voor en digitale kop koffie. Wij helpen je graag!