Toen Edwin ’t Hart van tuincentrum Groenrijk ’t Haantje op social media een aanbod voor een gratis energiescan zag, twijfelde hij geen moment. Hij diende een aanvraag in bij de gemeente Rijswijk die werd gehonoreerd. Inmiddels is de energiescan, onderdeel van de Green Deal Rijswijk, achter de rug en ligt er een advies waarmee ’t Hart onderbouwde beslissingen neemt om energiekosten te besparen.
Stijgende energieprijzen en maatschappelijke ontwikkelingen dwingen iedereen na te denken over besparen en alternatieve energiebronnen. Maar waar begin je en wat levert uiteindelijk het meeste op voor mens en milieu? Om ondernemers op weg te helpen, biedt de gemeente Rijswijk in samenwerking met Belangen Bedrijven Rijswijk (BBR) en de Rabobank gratis scans aan ter waarde van 850 euro. Daarmee krijgen ondernemers beter inzicht in de besparingsmaatregelen en de kosten daarvan.
Goed moment
Tuincentrum Groenrijk ’t Haantje in RijswijkBuiten bestaat in 2024 negentig jaar. Sinds 2016 staat ’t Hart samen met zijn zus Gerdien aan het roer van de groene onderneming. “Sinds de overname hebben we geen moment stilgezeten”, vertelt ’t Hart. “We hebben het bedrijf gemoderniseerd en gefocust op technologische vooruitgang. Met het toevoegen van een horecagelegenheid zijn we meer dan een tuincentrum: we zijn ook een prima plek voor een dagje uit.” ’t Hart en zijn zus zijn voortdurend bezig om hun bedrijfsvoering te verbeteren. “Zo waren we al een tijdje aan het nadenken over mogelijkheden om te besparen op de kosten van warmte en elektriciteit. Dat zijn onze grootste verbruikersposten. Maar waar begin je? Toen die oproep op social media voorbijkwam, dacht ik: daar steek ik altijd iets van op.
We zijn meteen aan de slag gegaan met de aanbevelingen
Alles op tafel
Al keek hij uit naar de adviezen, ’t Hart zag er ook beetje tegenop om de scan in te vullen. “Je moet alle gegevens over je verbruik aanleveren. Maar gelukkig kwam Sjoerd Beijen van Energieke Regio langs om te helpen. Samen maakten we een ronde door het bedrijf, waarbij hij vragen stelde om de situatie gedetailleerd in kaart te brengen. Het ging allemaal opeen ontspannen en heldere manier. Je kunt echt alles op tafel leggen, ook je vragen.
Acht maatregelen
Ondernemers hebben de keuze uit zes verschillende energiescans. ‘t Hart koos voor de variant Energiebespaarscan met een startadvies gericht op (middel)langetermijnbesparingen. Op basis van de aangeleverde gegevens ontving hij een rapport met acht concrete maatregelen. Van het installeren van een hybridewarmtepomp en het toepassen van infraroodverwarming tot het voorkomen van warmteverlies door het dak te isoleren en een warmte terugwininstallatie te plaatsen. Ook kan hij opwarming verminderen door een zonwerende coating aan te brengen en te koelen met een zomernachtventilatie. Besparen kan doorledverlichting te installeren. Stuk voorstuk concrete aanbevelingen waarmee hij aan de slag is gegaan, vertelt ’t Hart enthousiast. “We hebben de spots met gasontladingslampen vervangen door een variant met ledverlichting en de horecakeuken is inmiddels van het gas af. Op het dak liggen 138 zonnepanelen, dus dat was geen probleem. Daarmee laden we ook onze elektrische heftruck op. De warme kas is voorzien van vloerverwarming en is goed geïsoleerd. Voor de andere ruimtes kijken we nog naar oplossingen. Soms zijn het ook kleinere maatregelen waarmee je direct kunt besparen. Zo gaat de verlichting van het parkeerterrein op tijd uit en zijn er overal tijdklokken gemonteerd. In de kantoorruimtes en kantine hebben we bewegingsmelders geplaatst. Zo brandt het licht alleen als er mensen in de ruimte aanwezig zijn.”
Levert altijd iets op
Niet alle adviezen zijn direct uitvoerbaar. “We verwarmen nog steeds op gas. Als we een warmtepomp plaatsen, gaan we zoveel meer stroom verbruiken dat de installatie van het net dat niet aankan. Dat gaat waarschijnlijk nog anderhalf jaar duren. Ook de zonwerende coating levert nu nog vragen op. Planten reageren erg gevoelig op meer of minder licht. We moeten eerst weten wat de gevolgen zijn.” Toch is ’t Hart erg blij met het rapport. “Je moet er gewoon voor openstaan. Denk niet dat je de wijsheid in pacht hebt. Het levert je altijd iets op. Geeft het je geen inzicht, dan merk je het in elk geval op een positieve manier in je portemonnee.
Gratis energiescans
De gemeente Rijswijk schakelt de komende jaren over naar schone energie en naar een klimaatbestendige en leefbare stad. “Wij willen bewoners en bedrijven stimuleren om te vergroenen en te verduurzamen”, vertelt Tijs Roubos, senior beleidsadviseur energiesystemen van de gemeente Rijswijk. “Bewoners kunnenop diverse locaties kennis en inspiratie opdoen, onder meer op het Groene Klimaatplein bij Groenrijk ’t Haantje en in de Energy Cave aan het Kessler Park. De gemeente faciliteert diverse activiteiten op het gebied van vergroening, zoals operatie Steenbreek en Groenblauwe schoolpleinen. Ook biedt zij hulp aan bewoners om hun woning te verduurzamen. Voor bedrijven zijn er o.a. energiescans beschikbaar, die inzicht geven in het energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Er zijn zes verschillende varianten: van een korte termijn bespaarscan tot maatwerkadvies over de aanleg van zonnepanelen. De scans worden uitgevoerd door Energieke Regio. In totaal kunnen twintig ondernemersgebruik maken van het aanbod.”
Dit artikel is verschenen in de zomereditie van Rijswijk.business #12.
Tekst: Robbert Roos | Foto: Sam Rentmeester