Horeca, familiebedrijf, onwillekeurig denk je dan aan Jonnie en Thérèse Boer en hun kinderen, van restaurant De Librije, waarover begin dit jaar een documentaire op tv was. Jon en Angelique Hageman van Hageman Catering hebben de afleveringen ook gezien en herkennen zich erin. Een gesprek met alle Hagemannetjes aan de grote ronde tafel in hun keuken in Rijswijk.
“Ja, triest dat het zo met hem moest eindigen”, zegt Jon Hageman (65) over zijn beroemde naamgenoot. “Maar ook wij zijn aan het afbouwen en de taken aan de kinderen aan het overdragen. Nog een jaartje of twee, dan zijn we weg.” Dochter Lisa (32), het nieuwe gezicht van de zaak, lacht: “Nee, pa, daar geloof ik niks van, je zult nooit helemaal met pensioen gaan. Je komt gewoon nog langs voor een bakkie en je gaat vast nog inkopen doen bij de groothandel.” “We gaan het zien”, mijmert Jon. “Ik ben er nu nog wel, maar ga niet meer mee naar feesten en partijen, ik laat het steeds meer los, doe een stapje terug. Alles verandert, daar moet je voor openstaan, het is nu jullie beurt.” Met ‘jullie’ bedoelt hij naast dochter Lisa, ook schoonzoon Gido (40) en zoon Bas (22). Zijmoeten over twee jaar de kar zelfstandig trekken.
Samen
Lisa groeide op in de zaak waar ze vanaf haar 15de al werkte in een bijbaantje. Na de hotelschool ging ze aan de slag bij hotel- en restaurantketen Van der Valk. “Maar dan draai je altijd hetzelfde rondje, hier in de catering is elke dag anders. Dus toen pa vroeg of ik in de zaak wilde komen, was de keuze niet moeilijk.” Haar partner Gido – die ze heeft ontmoet bij Van der Valk – kwam ook in de zaak. Lisa is nu zwanger van hun tweede kind. Ze stemmen hun werktijden op elkaar af, zodat het past in het ritme van een jong gezin. Lisa: “Soms zien we elkaar bij een evenement de hele dag – samen uit, samen thuis. Soms ook dagen niet – hij bij de ene party, ik bij het andere feest. Maar we doen het wél samen.” Haar broer Bas is de stille kracht op de achtergrond, vertelt moeder Angelique. “Al op jonge leeftijd zag hij kansen om onze processen te verbeteren. Bas ontwikkelt onze systemen en verzorgt het contract- en aanbestedingsmanagement. Maar hij staat ook paraat bij het op- en afbouwen of kruipt achter de bar als dat nodig is. Zo werkt dat nou eenmaal in een familiebedrijf.”
We remmen mensen soms ook af, zodat ze niet te veel eten bestellen
Broodjes smeren
Het begon allemaal in 2006. Na tien jaar een vleesbedrijf te hebben gehad, gingen Jon en Angelique broodjes smeren, satétjes klaarmaken en barbecues verzorgen. Hageman Catering was geboren. Alles ging voorspoedig tot in 2020 corona uitbrak. “Dat was ingrijpend en vroeg om een koerswijziging”, vertelt Jon. “We richtten ons vizier op overheidsaanbestedingen. Zo werd onze formule breder.” In 2024 volgde een verhuizing naar een nieuw pand in Rijswijk, met een ruimere keuken én een aparte ruimte speciaal ingericht voor dieetwensen en allergieën, volledig gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Bas: “Vorig jaar breidden we ook onze Home Made by Liek-lijn uit: een assortiment zelfgebakken lekkernijen, glutenvrij, lactosevrij en afgestemd op andere dieetwensen. Het bananenbrood was meteen een hit.” Deze koerswijzigingen bleken succesvol. Binnen korte tijd bestierde Hageman Catering diverse bedrijfsrestaurants en koffiecorners in de regio. “Onze klanten variëren van overheid en bankwezen tot verzekeringsmaatschappijen, gemeenten en particulieren. Het mkb sluiten we ook zeker niet uit”, benadrukt Bas.
Wij zijn aan het afbouwen en dragende taken over aan de kinderen

Handjes inhuren
Het bedrijf is nu van alle markten thuis, van groot tot klein. “We hoeven geen nee meer te verkopen. Met ruim twintig manpersoneel kunnen we vrijwel alles aan en indien nodig huren we extra handjes in”, vertelt Gido. “We sturen nooit alleen een schriftelijke offerte”, vult Lisa aan. “We gaan altijd zelf langs om advies uit te brengen en te kijken wat op de locatie al aanwezig is aan tafels, stoelen en servies. Zelf hebben we wel wát aan servies, bestek en glaswerk, maar het meeste huren we in. Ieder z’n vak en ons vak is lekker eten verzorgen.” “In zo’n gesprek remmen we klanten soms ook af, zodat ze niet teveel eten bestellen”, vertelt Jon. “Na bijna twintig jaar weten we wel hoeveel mensen eten, en weggooien is zonde.”Catering gaat het hele jaar door, toch? Lisa: “Hoho, tussen kerst en oudjaar zijn we vrij. Tot de kerst knallen en daarna in joggingpak op de bank. Dan zien we pa en ma en Bas ook lekker even niet, haha.” Jon: “In januari gaan we elk jaar met het hele personeel naar De Vrienden van Amstel Live in Ahoy. Het hele jaar hard samenwerken en dan samen uit.” Zoon Bas: “Eigenlijk hebben we ook geen personeel, we zijn één grote familie.”
Dit artikel is verschenen in de zomereditie van Rijswijk.business #14.
Tekst: Peter Otte | Foto: Robèrt Kroonen