Hoe bouw en houd je een netwerk?

Het is een vraag die iedereen de afgelopen tijd flink heeft bezighouden: hoe houd je in tijden van thuiswerken contact met elkaar? Met bestaande relaties, maar ook met mensen die je al kent. Om kennis uit te wisselen, contact te leggen met nieuwe relaties of om mensen aan elkaar te koppelen. Oftewel: hoe bouw je een waardevol netwerk?

Verzameling van relaties

Je netwerk bestaat uit alle mensen die je, zowel zakelijk als privé, kent. Netwerken gaat om relaties waarin je iets voor de ander betekent of waarin de ander jou verder helpt. Mijn eigen netwerk is een verzameling van relaties de ik de afgelopen 30 jaar heb opgebouwd. Door actief nieuwe contacten op te zoeken, bouw je een netwerk, dat je vervolgens op een goede manier moet onderhouden. 

Interesse tonen

Door oprecht interesse te hebben en je open te stellen, kom je veel te weten over je gesprekspartner, zowel zakelijk als privé. Vaak denken mensen bij netwerken aan het leggen van nieuwe contacten. Maar het warm houden van bestaande relaties is minstens zo belangrijk. Weet je dat bij iemand iets speelt? Informeer ernaar en toon interesse. Dat zorgt ervoor dat je later eenvoudig de draad weer kunt oppakken, ook als je iemand een tijd niet gesproken of gezien hebt. 

Toon oprecht interesse en stel jezelf open

Elkaar helpen

Kijk ook waar je kunt helpen: op welke manier kun je mensen snel koppelen aan de juiste contacten? Voor mij is dit de basis voor een langdurige relatie: zorgen dat je je afspraken nakomt en net iets meer levert dan je hebt afgesproken. Daarbij is het goed om de belangen van je relatie én jezelf in de gaten te houden. Uiteindelijk gaat het erom dat beide partijen er iets mee opschieten. Door gevraagd én ongevraagd verbindingen te leggen tussen bedrijven, personen en organisaties, help je elkaar verder. 

Afscheid nemen

In sommige gevallen moet je ook afscheid durven te nemen van een relatie. Als iets niet meer past of goed voelt en je er pijn in je buik van krijgt, moet je ook durven stoppen. Dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk creeër je zo wel een netwerk om je heen waar je zelf ook blij van wordt en energie van krijgt.

De aanpak die je kiest is voor iedereen anders. Kies je eigen weg en doe vooral wat goed voelt. De rest komt dan vanzelf. En mocht je het lastig vinden, schroom niet om te bellen voor een kop koffie. 

Experttips van Dennis

  1. Blijf altijd jezelf. Kijk vooral niet tegen de ander op, want ook die kent onzekerheden.
  2. Zet telefoonnummers in de cloud. Dit is het kapitaal van je netwerk.
  3. Wees selectief. Bouw een netwerk om je heen waar je zelf ook energie uit haalt.